Sånn gjør du
Grill burgerbrødene så de får en skorpe. Skorpen gjør at saftene fra burgeren ikke trekker inn i brødet. Ta litt av kjøttdeigen og form den til en litt stor golfball. Legg et bakepapir på en tallerken. Legg kjøttdeig-ballen oppå, så enda et lag med bakepapir. Ta en tallerken til, som du bruker for å smæsje ballen med kjøttdeig helt flat. Krydre med zlatan og preben (salt og pepper). Legg en burger på glovarm grill, og stek den raskt. Du vil ha en fin stekeskorpe på burgeren, og det få du med høyest mulig temperatur. Legg fire skiver ost på burgeren og stek videre til osten har smeltet (bruk gjerne et grill-lokk). Smør chilimajones på nederste burgerbrød, ha på litt salat og to burgere. Du kan ha på sylteagurk og/eller tomat også. Ha amerikansk sennep på burgerbrødlokket og legg på toppen.
Bon ape tit!
Sånn gjør du
Grill burgerbrødene så de får en skorpe. Skorpen gjør at saftene fra burgeren ikke trekker inn i brødet. Ta litt av kjøttdeigen og form den til en litt stor golfball. Legg et bakepapir på en tallerken. Legg kjøttdeig-ballen oppå, så enda et lag med bakepapir. Ta en tallerken til, som du bruker for å smæsje ballen med kjøttdeig helt flat. Krydre med zlatan og preben (salt og pepper). Legg en burger på glovarm grill, og stek den raskt. Du vil ha en fin stekeskorpe på burgeren, og det få du med høyest mulig temperatur. Legg fire skiver ost på burgeren og stek videre til osten har smeltet (bruk gjerne et grill-lokk). Smør chilimajones på nederste burgerbrød, ha på litt salat og to burgere. Du kan ha på sylteagurk og/eller tomat også. Ha amerikansk sennep på burgerbrødlokket og legg på toppen.
Bon ape tit!
Pizzaesker
Rykende varm pizza i parken er rå-godt! Husk at eskene tar mye plass i søppelkassen – brett og trykk den godt sammen før du kaster den!
TIPS:
Ta vare på pizzarestene ved å rive lokket av pizzaesken og brette bunnen i to. Da har du noe å kose deg med når du kommer hjem også.
Sånn gjør du
Salt og pepre laksefiletene, legg de på et stekebrett med bakepapir, og stek i forvarmet ovn på 200 grader i omtrent 15 minutter. Smør en tortilla med rømme, ha på salaten, en laksefilet, agurk i strimler, avocado og mango chutney. Rull eller fold til en wrap.
Bon ape tit!
Sånn gjør du
Salt og pepre laksefiletene, legg de på et stekebrett med bakepapir, og stek i forvarmet ovn på 200 grader i omtrent 15 minutter. Smør en tortilla med rømme, ha på salaten, en laksefilet, agurk i strimler, avocado og mango chutney. Rull eller fold til en wrap.
Bon ape tit!
Glass
Knuste flasker er farlig for både mennesker og dyr. Vi kan skjære oss og glasskår kan i verste fall forårsake brann i perioder med mye sol. Tar du med flasker inn i parken må du ta dem med ut.
TIPS:
Unngå å skjære deg på glasskår. Plukk det opp ved å klemme et gammelt burgerbrød eller lignende over glasskåret. Glasskåret fester seg i matresten og blir enkelt å kaste.
Sånn gjør du
Del halloumi-osten i omtrent 1½ cm tykke skiver. Del focaccia på langs og legg på grillen til den får en fin stekeskorpe uten å bli svidd. Legg to skiver halloumi-ost på grillen og stek til de får en fin stekeskorpe på begge sider. Legg salat på den ene focaccia-skiven, deretter rødløk, tomat og så to skiver med grillet halloumi-ost. Topp med den andre focaccia-skiven.
Bon ape tit!
Sånn gjør du
Del halloumi-osten i omtrent 1½ cm tykke skiver. Del focaccia på langs og legg på grillen til den får en fin stekeskorpe uten å bli svidd. Legg to skiver halloumi-ost på grillen og stek til de får en fin stekeskorpe på begge sider. Legg salat på den ene focaccia-skiven, deretter rødløk, tomat og så to skiver med grillet halloumi-ost. Topp med den andre focaccia-skiven.
Bon ape tit!
Sneip og snus
Sneip og snus som ikke kastes i søppelkassen havner i havet – og det er et problem! Både sigaretter og snus inneholder mikroplast, som ikke forsvinner.
TIPS:
Du kan oppbevare sneiper eller snus i et gammelt munnbind før du finner en søppelkasse å kaste dem i.
Sånn gjør du
Sommerruller: Kok opp vann og hell over risnudlene – la trekke i 5 minutter. Hell av vannet og skyll dem i kaldt vann. Fukt et rispapir i kaldt vann og legg på en ren kjøkkenbenk. Ha på litt salat, noen blader thai basilikum, noen mynteblader og noen stilker med koriander. Deretter har du på en liten håndfull risnudler, strimlet gulrot, agurk og biter av mango. Legg tre til fire halve reker overfor det andre fyllet, så bretter du inn sidene av rispapiret, og ruller bunnen over som en burrito.
Peanøttsaus: Bland alle ingrediensene. Hvis sausen er for tykk har du oppi mer kokosmelk, er den for tynn kan du ta oppi mer peanøttsmør.
Sånn gjør du
Sommerruller: Kok opp vann og hell over risnudlene – la trekke i 5 minutter. Hell av vannet og skyll dem i kaldt vann. Fukt et rispapir i kaldt vann og legg på en ren kjøkkenbenk. Ha på litt salat, noen blader thai basilikum, noen mynteblader og noen stilker med koriander. Deretter har du på en liten håndfull risnudler, strimlet gulrot, agurk og biter av mango. Legg tre til fire halve reker overfor det andre fyllet, så bretter du inn sidene av rispapiret, og ruller bunnen over som en burrito.
Peanøttsaus: Bland alle ingrediensene. Hvis sausen er for tykk har du oppi mer kokosmelk, er den for tynn kan du ta oppi mer peanøttsmør.
Matemballasje
Sånn gjør du
Sylta rødløk: Kutt rødløken i tynne skiver og ha oppi en steril glasskrukke (krukken steriliseres ved å koke i vann i 10 minutter, eller stå i ovnen på 100 grader i 20 minutter). Kok opp vann, sukker og eddik. Hell blandingen over rødløken i krukken og sett på lokk. Spiseklar etter 30 minutter.
Guacamole: Ha alle ingrediensene på en skjærefjøl, og mos sammen med en gaffel.
Grill vegetarpølsen, ha i lompe eller brød og topp med guacamole og sylta rødløk.
Sånn gjør du
Sylta rødløk: Kutt rødløken i tynne skiver og ha oppi en steril glasskrukke (krukken steriliseres ved å koke i vann i 10 minutter, eller stå i ovnen på 100 grader i 20 minutter). Kok opp vann, sukker og eddik. Hell blandingen over rødløken i krukken og sett på lokk. Spiseklar etter 30 minutter.
Guacamole: Ha alle ingrediensene på en skjærefjøl, og mos sammen med en gaffel.
Grill vegetarpølsen, ha i lompe eller brød og topp med guacamole og sylta rødløk.
Engangsgrill
Mange parker har egne søppelkasser for engangsgrill. Er de fulle må du rett og slett ta med engangsgrillen hjem. For å være sikker på at du har slukket en engangsgrill må du bruke 10 liter vann!
TIPS:
Ikke bruk engangsgrill. Mange parker har fellesgriller du kan bruke. Det finnes også en rekke små flerbruksgriller på markedet som er enkle å ta med i parken – og hjem igjen.
Sånn gjør du
Del tomaten i skiver og ha på litt salt. Bland majones, pesto og sitronsaft i en skål.
Del focacciaen i to og smør pestomajonesen på begge skivene. Ha på salat, rødløk, tomatskiver, fersk mozzarella i skiver og enda litt mer salat, før du legger den andre focaccia-skiven på toppen.
Sånn gjør du
Del tomaten i skiver og ha på litt salt. Bland majones, pesto og sitronsaft i en skål.
Del focacciaen i to og smør pestomajonesen på begge skivene. Ha på salat, rødløk, tomatskiver, fersk mozzarella i skiver og enda litt mer salat, før du legger den andre focaccia-skiven på toppen.