Hvorfor rydde?
Å rydde søppel er like viktig om det er på bakken i byen eller på stranda. Man kan forvente å finne ulike ting på de forskjellige stedene. På strender finner man ofte søppel som folk har mistet eller kastet når de var på stranda, eller ting som har blitt fraktet dit med havstrømmer og vind. Eksempler på slik søppel er tau, isopor, korker, Q-tips og matemballasje. På bakken i byen finner man ofte søppel som er mistet, kastet eller som har blåst ut av søppelkassene. Vanlig søppel i byen er sneiper og snus, forskjellig matemballasje som godteripapir, engangskopper, engangsbestikk og flasker.
Både på stranda og på gata finner man ofte søppel som ikke er plast; kvitteringer, pappkopper, metallkorker, aluminiumsbokser, klær og andre ting. Plukk med deg dette også. Det er også forsøpling!
Plastbingo:
Alle tingene på bingobrettet er søppel som på ulike måter er en trussel for fisk, sjøfugl og andre dyr. Dyr kan forveksle søppel med mat, surre seg inn eller sette seg fast i søppel. Derfor er det veldig viktig at vi sørger for at all søpla havner på riktig sted!
Matemballasje: Matemballasje på avveie er ofte kjekspapir, yoghurtbeger, pølsepakker og ketchupflasker. Hva har disse tingene til felles? Det er mat man spiser når man er «på farten», på piknik og tur med familie og venner.
Godteripapir: I denne kategorien er sjokoladepapir en gjenganger. Sjekk ut emneknaggen #plastfrisjokolade hvor man deler funn av sjokoladeinnpakning i naturen.
Q-tips: Disse kan fort forveksles med kjærlighet på pinner. Bomullen på endene faller av innen de skylles opp på strendene. Men hvordan har Q-tipsen havnet i fjorden i utgangspunktet? Mange skyller de ned i do etter bruk. Ved overvann greier ikke renseanleggene å rense alt vannet og de slippes derfor rett ut i Oslofjorden.
Plastbiter:. Når søppel har vært i fjorden en stund eller har ligget på bakken i all slags vær, mister den sin naturlige form, og farger og skrift kan forsvinne. Da kan det fort være vanskelig å gjenkjenne hva det opprinnelig var, og alle disse tingene kaller vi for plastbiter. Denne kommer du garantert til å finne!
Plastbestikk: Man trenger bestikk for å spise, men må det være laget av plast? Visste du at plastbestikk skal forbys fra 2021?
Plastkopp: I byen kommer plastkopper ofte fra take-away produkter som smoothier, juice og kaffe. På stranda er det oftest engangskopper man kjøper på matbutikken fordi man skal på piknik.
Plastpellets: Plastpellets blir også kalt havfruetårer. Plastpellest kommer i mange ulike farger; gule, oransje, blå, sorte og hvite, og ser ut som små perler. Det er disse man bruker når man skal produsere plastprodukter.
Sneip: Visste du at en sneip inneholder både plast og miljøgifter? Sneip er det man finner aller mest av i Oslos gater og på strender verden over.
Plastflasker: Hvis du finner en plastflaske kan du pante den. I Norge blir ca. 90 % av alle pantbare plastflasker pantet og dermed gjenvunnet. Dette er en verdensrekord vi kan være stolte av!
Sugerør: Sugerør blir på verdensbasis jevnlig funnet i fisk og fugl, og er derfor til stor skade. Kanskje dette er et produkt vi kan klare oss uten?
Tau: Tau og taustumper er laget av plast og kommer ofte fra fiskere, men kan også stamme fra fritidssbåter og andre som ferdes på sjøen. Om man studerer tau nærme kan man se om tauet har blitt kappet av med kniv, eller om det er slitt av. Kan du se det?
Snusposer: Selve snusen er plastfri, men i posen finner man plast i sømmene og i selve fibrene. Snus er et økende forsøplingsproblem i Oslo.
Korker: Plastkorker er en av de vanligste tingene å finne på strender rundt om i verden. Hvordan kan det ha seg at man finner så mange flere korker enn flasker i naturen? I EU vil det fra neste år komme krav om at korkene skal sitte fast i flasken – nettopp for å unngå at de havner på bakken! Inntil videre: Husk å skru korken tilbake på flaska
Plastpose: Denne kategorien kan enten være handleposer eller andre småposer som brukes til frukt, rundstykker. Plastposer er nyttige for å kvitte seg med søppel, men man har ofte alt for mange og bruker de kun en gang. Kan du ta med en tøypose når du handler frukt og grønt neste gang?