Hver dag kastes mer enn 2 tonn søppel rett på gata. Sporveien og Rusken går nå sammen for å bevisstgjøre Oslos innbyggere på egen forsøpling.
– Sporveien opplever stadig økning i antall kollektivreisende og det er svært positivt for miljøet. Men med en økning i antall reisende, øker også forsøpling på farten. Hele 750 tonn søppel havner utenfor søppelkassene i Oslo hvert år, og mye forsøpling foregår på T-banestasjonene og trikkeholdeplassene. Vi har et felles ansvar for å redusere forsøpling og vi vil oppfordre til å benytte søppelkassene slik at alle får en renere by og en bedre kollektivopplevelse, sier Sporveissjef Cato Hellesjø.
Rusken erfarer at utfordringene knyttet til avfall vokser i takt med Oslos befolkning.
– Det er fint å se at det offentlige rom brukes mer og mer, men det gir også konsekvenser for hvordan det ser ut rundt oss, mener ruskengeneral Jan Hauger.
Holdningskampanje
Sporveien og Rusken samarbeider om kampanjen «Søppelmysteriet», som presenterer fem typer «smugfor-søplere»: Glemmer’n, Bommer’n, Stapper’n, Ruller’n og Glipper’n.
Standup-komiker Henrik Fladseth har fått oppgaven med å illustrere de ulike arketypene – som i seg selv er humoristiske fremstillinger, men likevel har et snev av sannhet i seg. Mysteriet er at ingen erkjenner at de er med på å forsøple.
– De fleste ønsker å ha det pent og ryddig rundt seg, men det er noe med ubevisstheten vår, kanskje spesielt når vi får litt dårlig tid, er på farten eller er litt distré. Med denne kampanjen ønsker vi å utfordre innbyggerne til å tenke seg om, forklarer Hauger.
– Kampanjen starter fredag 2. februar med et arrangement på Stortinget T-banestasjon klokken 10:00, og den første i løgndetektor-stolen er finansbyråd Robert Steen, sier Hellesjø.
Mot en renere by
Oslo bystyre har vedtatt et mål om at Oslo skal bli Europas reneste by. I tillegg er Oslo kommune kåret til Europas miljøhovedstad 2019.
– Likevel anslås det at opp mot 80 prosent av marint søppel stammer fra land. Da må vi gjøre noe aktivt for å forhindre at to tonn avfall havner på gata hver eneste dag, mener Hauger.
– I Oslo kommune setter vi pris på tips om forsøpling via enten BYMelding eller Rusken-appen, og kommunen skal gjøre sin del av jobben med å tømme fulle søppelkasser jevnlig. Men, vi må skille mellom de som har ansvar for forsøplingen av byen og de som har ansvar for renholdet. Det er ingen rettighet å forsøple, men et felles ansvar hver og en av oss må ta for å holde byen ren, sier ruskengeneralen.
Ta løgndetektoren
Søppelmysteriet-kampanjen vil være godt synlig for reisende på T-banenes fellestrekk gjennom kampanjen i uke 6 og 7. Søppelmysteriet fikklikevel en liten tjuvstart lørdag 2. februar på Stortingets T-banestasjon. Her kunne alle som våget la seg spørre ut om sine vaner knyttet til avfallshåndtering mens de var påkoblet en løgndetektor. Den kjente programlederen Christine Koht sørget for at løgndetektor-stolen ble holdt varm, men først ut var finansbyråden.
Løgndetektoren ble styrt av Ørjan Hesjedal som er Norges eneste profesjonelle polygrafist.
Her ser du Henrik Fladseth som Glipper’n.
Her ser du Henrik Fladseth som Glemmer’n.
Her ser du Henrik Fladseth som Bommer’n.
Fredag 2. februar koblet Ørjan Hesjedal finansbyråd Robert Steen i Oslo kommune opp mot en løgndetektor. Dermed satte Christine Koht i gang med å stille spørsmål. I denne videoen kan du se hvordan det gikk.